Review DaMusic.be about "The Merchant" on 9/8/13

Posted by Erik Van den Broeck on Sunday, August 11, 2013 Under: Review

Op de debuutplaat ‘What About The Finches’ van twee jaar geleden klonk The Monotrol Kid nog voorzichtig en dromerig. Maar op hun nieuwe ep ‘The Merchant’ rolt de band met de spierballen, vooral met die van hun stembanden.

The Monotrol Kid startte als een soloproject van Erik Van den Broeck. Werd die naar aanleiding van genoemd debuut nog vergeleken met Elliot Smith en Nick Drake, dan horen we op deze ep - de voorloper van een tweede album (‘My Talk My Song’) - echo’s uit Seventies Rock en vooral Americana.

En ondertussen is The Monotrol Kid ook een duo geworden. Van den Broeck hees Philip Mathuis aan boord en ruilt zijn akoestische gitaar af en toe voor een elektrisch exemplaar. Live zullen er nog meer muzikanten op het podium staan.

'The Merchant' werd opgenomen in de Songs & Whispers Studio van Heiko Grein in Berlijn. En het is te horen dat The Monotrol Kid heel wat kilometers op de teller heeft. De songs getuigen van eenzame ritten doorheen Europa op weg naar weer een ander (huiskamer-)concert.

Die brachten The Monotrol Kid blijkbaar ook in Toscane. Want de single die aan ep en album voorafgaat,  heet Tuscan Moon. Een ijzersterke song over een nieuwe start die je meteen bij je nekvel grijpt en je pas loslaat als de laatste noot is uitgestorven en eerder beelden oproept van het weidse Arizona dan van de zachtglooiende heuvels van Toscane.

Ook het titelnummer is van een zelden gehoorde klasse. De sterke melodie, de indringende stem en de verfijnde arrangementen van The Merchant kruipen onder je vel.

Misty Morning Song  en Your Voice, de twee andere songs, zijn rustiger. Maar daarom niet minder straf. De hele ep doet ons reikhalzend uitkijken naar het album ‘My Talk My Song’. Dit kan wel eens een van de ontdekkingen van 2013 worden!

In : Review 


Tags: damusic  the merchant